Educație financiară. ASF și ISF premiază profesorii care îi învăță pe elevi cum să fie consumatori avizați

Educație financiară. ASF și ISF premiază profesorii care îi învăță pe elevi cum să fie consumatori avizați
Programul Start 2 Teach, adresat profesorilor din învățământul preuniversitar, a început în anul 2017 / Sursa foto: ASF
Publicat: 10/02/2021, 14:47

Profesorii care le predau elevilor din învățământul preuniversitar noțiuni de educație economică-financiară sunt invitați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF) să se înscrie la concursul lansat și în acest an în cadrul programului de susținere a cadrelor didactice Start2Teach. Cele mai bune zece planuri de lecție vor fi premiate de instituțiile organizatoare.

Programul Start2Teach, derulat pentru al patrulea an consecutiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF), în colaborare cu toate inspectoratele școlare, a atras, în prima lună a anului 2021, un număr-record de participanți înscriși. Potrivit organizatorilor, 240 de profesori s-au înscris ianuarie pentru ediția din acest an, față de 2019, când au fost înscriși, pe tot parcursul anului, 205 cadre didactice.

Acest program este dedicat profesorilor din învățământul preuniversitar și are ca obiectiv principal furnizarea unui suport pentru cadrele didactice care predau noțiuni de educație financiară. În total, în cadrul acestui program, până la sfârșitul anului 2020, 2.604 de profesori care predau la nivel gimnazial sau liceu din 33 de inspectorate școlare au învățat despre cum se tranzacționează acțiunile unei companii la Bursa de Valori, ce este o asigurare și care este importanța ei, sau care sunt pilonii de pensii din România și ce poate oferi fiecare beneficiarilor.

Plan de lecție pentru disciplina „Educație economico-financiară”

Pentru a susține activitatea didactică într-un mediu concurențial, în cadrul acestui program, ASF și ISF anunță că organizează și în 2021 organizarea concursului dedicat profesorilor – „Fii ProFIN”, în urma căruia zece profesori vor fi premiați. Ei se pot înscrie până în 15 mai, câștigătorii urmând să fie anunțați în data de 27 mai.

Cadrele didactice trebuie să elaboreze un plan de lecție pe tema „Relația consumatorului cu instituțiile financiare nebancare – Produse și servicii de asigurare”, conform standardelor în domeniu, pentru o oră de educație financiară din programa disciplinei Educație Economico-financiară pentru clasa a VIII-a.

ASF se numără, alături de Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice și Asociația Română a Băncilor, printre semnatarii acordului de colaborare, încheiat în iulie 2018, pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară (SNEF). La nivelul învățământului gimnazial și liceal, semnatarii și-au propus să asigure suportul în formarea cadrelor didactice care vor preda disciplina „Educație economico-financiară” pentru clasa a VIII-a, respectiv să susțină prezentări ȋn faţa elevilor, pe teme specifice educației financiare.

În plus, partenerii din cadrul Protocolului de colaborare au lansat împreună, în septembrie 2020, FinClub – un program comun de educație financiară destinat tinerilor din învățământului preuniversitar, respectiv elevilor de liceu din clasele X-XII, pasionați de piața financiară. Acesta are drept obiectiv crearea unui club de educație financiară și a cărui activitate se desfășoară sub forma unor întalniri  online bilunare în perioada 1 septembrie 2020 – 1 iunie 2021.

Pe lângă instituțiile financiar-bancare, și Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE) derulează o o organizație neguvernamentală care derulează o serie de de programe dedicate, cu scopul de maximiza performanței în educația din România prin susținerea studierii disciplinei „Educație financiară” încă de la o vârstă fragedă.

Ligia Goloșoiu – Georgescu, președintele APPE, a detaliat, la GÂNDUL FINANCIAR, importanța educației financiare, atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu atât mai mult în actualul context economic.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Stresul cronic din adolescență ar putea reduce fertilitatea la vârsta adultă
×